0161 - 22 33 03 - info@busio.nl

Special products


Mariaklok Notre Dame

In 2013 vierde de Notre Dame een bijzondere verjaardag; de kerk bestond 850 jaar en dat werd gevierd met onder meer nieuwe klokken. Speciaal voor die gelegenheid werden er negen bronzen klokken gegoten. Eén daarvan, de grootste, is in Nederland bij Busio in Rijen gemaakt.

De Mariaklok, bestemd voor de Notre Dame in Parijs hebben we mogen bewerken in opdracht van de Koninklijke Eijsbouts in Asten.

Ons werk bestond hoofdzakelijk uit het zorgvuldig afdraaien op de carousselbank, beetje voor beetje wordt er met een beitel wat afgeschraapt om zodoende een goede klankkleur in de klok te krijgen. Dit alles onder het toezicht van de stemmer Pieter Jöris en zoals hij het zegt: werk dat om een engelengeduld vraagt. Het is schrapen en meten, schrapen en meten.

De klok moet uiteindelijk vijf tonen voortbrengen. De grondtoon, de priem, de kleine terts, de kwint en de octaaf. Die moeten onderling kloppen en zuiver zijn. Een beetje te veel schrapen maakt de klok vals en dan wordt het onherroepelijk omsmelten.

De Mariaklok is 6000 kilo zwaar, is 2,5 meter hoog met een diameter van 160 centimeter. Het is de grootste van een serie van negen nieuwe klokken, die qua klank een brug moeten gaan slaan tussen een heel oude klok uit 1680 die al in de toren hangt en acht nieuwe klokken die in Frankrijk worden gemaakt. De uitbreiding van het klokkenspel markeert het 850-jarig bestaan van de Notre Dame.

Op 15 april 2019 brak er in de avond tijdens restauratiewerkzaamheden een hevige brand uit, die zich vanuit het middenschip snel verspreidde. Het dak en de centrale torenspits (vieringtoren) stortten in. De rest van het gebouw, als ook een aantal belangrijke kunstschatten en alle klokken konden nog worden gered.